Lasagne zonder pakje

   

 

Makkelijke lasagne met bechamelsaus zonder pakjes. Net zo lekker maar veel gezonder!

Bereidingstijd: 20 minuten en 40 minuten in de oven.

Benodigdheden voor 2-3 personen:

  • Lasagnebladen
  • 300 gram gehakt
  • 1 pakje passata (400ml)
  • 1 ui
  • 1 paprika
  • 1 wortel
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 100 gram geraspte kaas
  • Peper en zout
  • Eventueel: extra groente

 

Voor de bechamelsaus:

  • 25 gram bloem
  • 25 gram roomboter
  • 300 ml melk
  • Peper en zout, eventueel nootmuskaat

 

Bereidingswijze:

  1. Snijd de wortel en paprika in stukjes. Doe dit in een kom/maatbeker samen met de knoflook en de passata en maal dit fijn met een blender/foodprocessor of staafmixer.
  2. Snipper de ui. Bak het gehakt rul en voeg de ui toe. Bak dit even mee.
  3. Voeg het passata mengsel toe en de kruiden. Bak dit mee.
  4. Zet het vuur uit.
  5. Verhit in een steelpannetje de roomboter. Voeg de bloem toe en laat dit garen voor ongeveer een minuut. Voeg dan de melk toe en laat dit aan de kook komen. Voeg peper en zout naar smaak toe, eventueel nootmuskaat.
  6. Maak de lasagne, begin met een laagje gehaktmengsel, dan een aantal lasagnebladen, dan weer een laagje gehakt. Eindig met een laag lasagnebladen. Hier bovenop doe je de bechamelsaus. Strooi hier de kaas bovenop.
  7. Zet de ovenschaal in de oven voor 40 minuten op 180 graden.

Tip: Ik maak de lasagne meestal al in de ochtend, zo kunnen de lasagne bladen al zachter worden en de smaken in elkaar trekken.

Pasta aglio olio

Pasta aglio olio, Aglio betekend knoflook en olio betekend olie. Een heerlijk simpel gerecht. Ik maak het zelf regelmatig klaar. Lekker makkelijk. Vaak voeg ik er nog champignons en spinazie aan toe voor wat extra groente. Je kan er ook een salade bij serveren.

Bereidingstijd: 15 minuten

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 450 gram spaghetti
  • 5 tenen knoflook, uitgeperst of fijngesneden
  • 50-75 ml olijfolie
  • Eventueel een Spaanse peper

 

Bereidingswijze:

  1. Kook de spaghetti zoals op de verpakking.
  2. Pers de knoflook tenen uit of snijd ze fijn.
  3. Indien je er een Spaanse peper doorheen doet: Haal de zaadjes eruit en snijd in fijne plakjes.
  4. Verwarm in een grote koekenpan de olijfolie. Zet het vuur zacht en voeg de knoflook toe. Laat dit ongeveer 5 minuten meebakken, maar zorg dat het niet verbrand. De knoflook mag iets kleuren, maar niet bruin worden.
  5. Voeg de spaghetti toe. Eventueel nu de Spaanse peper toevoegen. Roer om en serveer op een mooi pastabord.

Pastasalade met kip

Bereidingstijd: 30 minuten

Benodigdheden voor 2 personen:

  • 200 gram fusilli, ik gebruikte 3 kleuren fusilli
  • 1 stuk gerookte kipfilet
  • 1 rode ui
  • 1 bol mozzarella
  • Een halve paprika
  • 15 tomaatjes
  • 1 eetlepel groene pesto
  • Twee handjes rucola

Bereidingswijze:

  1. Kook de pasta zoals op de verpakking staat en laat de pasta afkoelen.
  2. Snijd de kipfilet, ui, mozzarella en paprika aan stukjes. Halveer de tomaatjes.
  3. Roer de afgekoelde pasta met de kipfilet, mozzarella en groentes door elkaar.
  4. Voeg de pesto toe en als laatste, voor het opdienen, de rucola toe.

Eet smakelijk.

Tortellini ovenschotel

Deze ovenschotel maakten mijn ouders vroeger al. Nu ik samen woon staat hij hier ook geregeld op tafel en vinden we het heerlijk.

Bereidingstijd: 30min en 30min in de oven

Ingrediënten voor 4 personen:

– een klein zakje tortellini (220 gram)

– 100 gram spekreepjes

– 200 gram half om half gehakt

– een broccoli, in roosjes

– 1 ui, fijngesneden

– 25 gram roomboter

– 25 gram bloem

– 250ml melk

– 150 gram geraspte kaas

– peper

 

Bereidingswijze:

  1. Zet een pan met ruim voldoende water op om de tortellini 7 á 8 minuten voor te koken, zodra het water kookt giet je de tortellini er in.
  2. Zet een pan met water op om de broccoli een 4 á 5 minuten voor te koken.
  3. Bak de spekjes knapperig en bruin. Zet even opzij.
  4. Bak het gehakt rul, voeg de ui eraan toe. Voeg de afgegoten broccoli eraan toe en roer om.
  5. Roer de spekjes door het gehakt, ui en broccoli mengsel.
  6. De tortellini na 8 á 9 minuten afgieten en leg de tortellini in een ovenschaal. Voeg hierbij het gehakt, ui en broccoli mengsel. Roer dit alles even voorzichtig om in de ovenschaal.
  7. Nu ga je de kaassaus maken: Leg de boter in een pannetje en laat smelten.

Als de boter gesmolten is het bloem toevoegen en even laten garen.

Voeg dan de melk toe en roer door. Wanneer dit mengsel dikker begint te worden kun je de kaas en peper toevoegen, eventueel naar smaak nog zout toevoegen.

Blijf dit doorroeren tot de saus een mooie dikte heeft.

  1. Giet de saus bij het mengsel in de ovenschaal en roer om, zodat overal wat saus zit.
  2. Strooi nog wat kaas over de bovenkant van de schotel.
  3. Zet de ovenschaal in de oven, 30 minuten op 200 graden.

Eet smakelijk!

 

 

 

Tortellini met roomsaus

Bereidingstijd: 25-30min.

Benodigdheden:

  • 220 gram tortellini naar keus
  • 200 gram hamblokjes
  • Een ui, fijngesneden
  • 250 gram champignons in partjes gesneden
  • Parmezaanse kaas
  • 150 ml slagroom
  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 100 ml melk
  • Peper en zout

 

Bereidingswijze

  1. Kook de tortellini zoals op de verpakking staat beschreven.
  2. Smelt de boter in een steelpannetje, voeg de bloem bij en breng al roerende aan de kook. Blijf roeren zodat er geen klontjes ontstaan en voeg dan beetje bij beetje de melk toe tot je een glad papje krijgt. Voeg dan als laatste de room toe, en laat de saus ongeveer 10 minuten zachtjes koken tot het een mooie gebonden saus is. Voeg eventueel peper en zout toe.
  3. Bak in een koekenpan met een beetje bakboter de hamblokjes, ui en champignons aan.
  4. Roer, als de hamblokjes en champignons een mooie kleur hebben, de tortellini en de roomsaus er door heen.
  5. Schep het op een mooi bord en garneer met Parmezaanse kaas.

Eet smakelijk.

Spaghetti pollo parmigiana

Deze super lekkere pasta heeft ontzettend veel smaak en is eens wat anders dan de gewone spaghetti bolognese. Desondanks makkelijk te maken.

Bereidingstijd: 35/40 min.

Ingrediënten voor 4 personen:

– 320 gram spaghetti

– 4 kleine kipfilets

– 25 gram bloem

– 2 eieren, losgeklopt

– 50 gram paneermeel

– 50 gram parmezaanse kaas

– een teentje knoflook

– 400 gram spinazie

– 250 gram champignons, in kwartjes gesneden

– een pakje passata (500 gram)

– peper en zout

 

Bereidingswijze:

  1. Sla de kipfilets plat met een vleeshamer. Snijd ze in gelijke stukken.
  2. Pak 3 bakjes voor het paneren van de kip, eentje met de bloem, eentje met de losgeklopte eieren en een met een mengsel van paneermeel en parmezaansekaas. Haal ieder stukje kipfilet door de bloem, dan door het ei en door het paneermeel mengsel. Leg ze even op een bord opzij.
  1. Zet een pan water op om de spaghetti te koken volgens verpakking.
  2. Bak in een koekenpan de kipfilets bruin en gaar in wat olie.
  3. Bak ondertussen in een andere koekenpan de champignons even aan, waarna je de spinazie kan toevoegen.
  4. Roer na het afgieten van de spaghetti de passata, champignons en spinazie erdoor heen. Schep hiervan wat op een bord en leg daar een paar stukjes kipfilet op.

Zo nodig wat zout en peper of parmezaanse kaas toevoegen.

Eet smakelijk.

 

 

 

Pastasalade met chorizo

Mijn lievelings pastasalade.

Bereidingstijd: 20 min.

Ingrediënten voor 4 personen:

– 240 gram pasta (ik nam 3 kleuren fussili)

– een bakje snoep/cherry tomaatjes

– chorizo, in blokjes gesneden

– een zakje rucola

– een rode ui

– 1 of 2 paprika’s gesneden in blokjes (ik gebruik vaak meerdere kleuren)

– een bol mozzarella of fetakaas

– een theelepel extra virgine olijfolie

Eventueel Verstegen pasta salade kruiden

Bereidingswijze:

1. Kook de fussili volgens de aanwijzing op de verpakking en giet het af. Laat even afkoelen.

2. Bak de blokjes chorizo in een droge koekenpan. Laat even afkoelen, giet het vet wat uit de chorizo kwam niet weg, dit geeft extra smaak.

3. Snijd de ui, paprika, mozzarella en tomaatjes in stukjes.

4. Meng de pasta, chorizo, groenten en mozzarella door elkaar. Voeg hier een theelepel olijfolie bij.

5. Voeg als laatst de rucola toe en eventueel naar smaak pasta salade kruiden.

Dit gerecht kun je lauw-warm en koud eten.

Eet smakelijk!