Klassieke appeltaart

Vroeger maakte ik mijn appeltaart altijd met een pakje en bleef mijn bodem altijd nat en klef. Tegenwoordig maak ik mijn eigen deeg en heb ik een heerlijk trucje zodat de bodem ook lekker krokant wordt.

Ik maakte deze appeltaart in een 18cm springvorm. Hier kon ik 8 stukjes ruime stukken uit halen. Ik heb hieronder ook de ingrediënten voor een 24cm springvorm neergezet. Kijk zelf wat je in huis hebt/hoeveel je wilt maken.

Bereidingstijd: 25 minuten en 60-65 minuten bakken

Benodigdheden:

Voor het deeg:

18 cm springvorm 24 cm springvorm
290 gram zelfrijzend bakmeel 350 gram zelfrijzend bakmeel
170 gram roomboter op kamertemperatuur 200 gram roomboter op kamertemperatuur
125 gram kristalsuiker 150 gram kristalsuiker
1 ei 1 ei

 

Voor de vulling:

18 cm springvorm 24 cm springvorm
5 grote appels 8 grote appels
Een eetlepel kaneel Twee eetlepels kaneel
Een eetlepel kristal suiker Twee eetlepels kristalsuiker
Eventueel: rozijnen (geweld) Eventueel: rozijnen (geweld)
Drie eetlepels paneermeel Vijf eetlepels paneermeel
Drie eetlepels banketbakkersroom poeder Vijf eetlepels banketbakkersroom poeder

 

Bereidingswijze:

  1. Kluts het ei. Hiervan gaat 2/3 bij het deeg, de andere 1/3 bewaar je om de bovenkant aan het eind mee te bestrijken.
  2. Meng 2/3 van het ei met de rest van de ingrediënten voor het deeg. Meng dit door elkaar met een mixer of je handen. Mix dit tot er een mooie deegbal ontstaan is.
  3. Maak de bal plat en vouw hem in vershoudfolie. Leg minimaal 30 minuten in de koelkast.
  4. Schil en snijd ondertussen de appels in stukjes. Meng de appelstukjes met de kaneel, suiker en eventueel rozijnen. Zet even aan de kant.
  5. Pak je springvorm en leg een vel bakpapier op de bodem. Sluit de springvorm. Knip de randen van het bakpapier eraf. Vet de randen van de springvorm in met wat boter.
  6. Na 30 minuten pak je het deeg uit de koelkast en verdeel je dit in 3 stukken.
  7. Pak een stuk deeg en rol dit uit tot een ronde plak van ongeveer een halve centimeter dik. Pak je springvorm en leg deze op de kop op het plak deeg. Zet deze erin zodat je precies de goede afmetingen hebt voor de bodem. Snijd de plak uit en leg op de bodem.
  8. Pak nu het tweede stuk deeg. Maak hier de zijkanten van door het weer uit te rollen en repen op de randen te leggen. Zorg dat je de bodem en randen even aandrukt met je vinger zodat het mooi dicht zit.
  9. Strooi nu de paneermeel op de bodem. Zorg dat je het goed verdeeld.
  10. Strooi nu de banketbakkersroom poeder op het paneermeel. Ook dit goed verdelen.
  11. Nu kun je de stukjes appel toevoegen. Druk de stukjes goed aan en zorg dat er zo min mogelijk vocht meekomt in de springvorm. (ik druk de appelstukjes altijd even met mijn handen in elkaar zodat er nog iets vocht ontsnapt voor ik ze in de springvorm doe)
  12. Als je alle appels erin hebt: Pak het derde stuk deeg. Rol dit uit zodat je er repen van kan snijden van ongeveer een centimeter breed.
  13. Leg de stroken op de appeltaart zodat er een mooi patroon komt.
  14. Als je alle stroken hebt neergelegd kun je de bovenkant met het overgebleven beetje ei bestrijken. Indien dit te weinig is voeg dan een eetlepel melk aan het eimengsel toe en roer even door.
  15. Zet de appeltaart in de oven voor 60-65 minuten op 180 graden en bak hem mooi bruin en gaar.
  16. Laat de taart goed afkoelen voordat je de springvorm verwijderd.

Serveer met wat slagroom.

 

Indien je deeg overhoud: Hier kun je koekjes mee maken. Rol het uit tot een mooie plak en steek hier met koekjesvormpjes koekjes uit. Bak deze in ongeveer 25-30 minuten mooi bruin.

Ook kun je het deeg prima invriezen voor een volgende keer.

Kitkat witte chocolade cheesecake

Bereidingstijd: 30minuten + minimaal 6 uur opstijven

Benodigdheden:

  • KitKat
  • 50 gram roomboter
  • 300 gram roomkaas
  • 200 gram witte chocolade
  • 300 ml koude slagroom
  • 2 eetlepels suiker
  • Extra KitKats of andere versiersels om de cheesecake op te maken.

 

Bereidingswijze:

  1. Voor dit recept gebruikte ik een 18cm springvorm. Hiervan bekleed je de bodem met bakpapier en vet je de randen licht in.
  2. Snijd de KitKats in kleine stukjes en vermaal deze met een keukenmachine of met een mes. Het moet zo fijn mogelijk worden. Doe de kruimels in een kom.
  3. Smelt de boter in een pannetje en voeg dit bij de KitKats in de kom, roer even door met een lepel.
  4. Stort het kruimel/boter mengsel in de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zorg dat de kruimels overal gelijk zijn.
  5. Zet dit in de vriezer voor 15 minuten.
  6. Voor dit recept heb ik Philadelphia roomkaas gebruikt. Dit doe je in een kom en roer je even door met een mixer of lepel. Zet even opzij.
  7. Smelt de witte chocolade au bain-marie. Als dit allemaal gesmolten is even 5 minuten af laten koelen. Na het afkoelen kun je het bij de roomkaas voegen.
  8. Mix het roomkaas/chocolade mengsel door met een mixer of keukenmachine tot een gladde crème. Zet even opzij.
  9. Giet in een vetvrije kom de slagroom en suiker en klop dit tot yoghurt-dikte (nog nét niet stijf.)
  10. Spatel de helft van de slagroom door het roomkaas mengsel. Als dit goed gemengd is kun je de andere helft toevoegen. Spatel tot het goed gemengd is.
  11. Haal de springvorm uit de vriezer en giet het roomkaas/slagroom mengsel erin. Strijk de bovenkant glad en zet in de koelkast voor minimaal 6 uur, maar het liefst de hele nacht.
  12. Versier de cheesecake met de overgebleven KitKats of andere versiersels.

De cheesecake is wat zacht, dit vind ikzelf erg lekker maar als je hier niet van houdt kun je na stap 10 een gelatineblaadje toevoegen. Laat het gelatineblaadje weken in koud water. Als hij zacht is met 2 eetlepels water verwarmen in een pannetje. Hierbij schep je een lepel van het roomkaas/slagroom mengsel bij. Roer goed door en giet terug bij de roomkaas met slagroom. Spatel nog even goed door en giet het dan in de springvorm.

Gezonde kwarktaart met perzik

Een gezonde kwarktaart waar je mee kunt variëren met je lievelingsfruit. Ik gebruik perziken maar je kunt het ook met bijvoorbeeld aardbeien of frambozen maken.

Bereidingstijd: 1 uur – 1,5 uur en 5 uur opstijven.

Benodigdheden:

  • 150 gram haverkoekjes
  • 75 gram roomboter
  • 500 gram naturel kwark
  • 9 gelatineblaadjes
  • 2 grote blikken perziken op sap
  • Naar smaak eventueel zoetstof druppels toevoegen
  • Springvorm 18 centimeter (een vorm van 24cm kan ook, dan wordt de taart lager. Of je moet de ingrediënten verdubbelen.

 

Bereidingswijze:

  1. Bekleed de bodem van de springvorm met een vel bakpapier. Vet de randen licht in met wat boter of bakspray.
  2. Maal de haverkoekjes fijn in een keukenmachine of in een zakje met een deegroller. Zorg dat alle grote stukken fijngemalen zijn. Doe de kruimels in een kom.
  3. Smelt de boter in een pannetje. Roer de boter bij de kruimels in de kom en roer even door.
  4. Doe de fijngemalen koekjes in de springvorm en verdeel dit over de bodem. Druk goed aan met een lepel of je handen. Zet even in de koelkast.
  5. Week de gelatine 5 minuten in koud water.
  6. Snijd een half blik van de perziken in kleine stukjes en doe dit in een grote kom. Voeg hier de kwark aan toe en roer goed door. Je kan nu ook nog wat sap van de perziken toevoegen als je dit lekker vind. Als je niet zo gek bent op naturel kwark, kun je er nog wat zoetstof druppels aan toevoegen.
  7. Knijp 6 gelatine uit en doe de blaadjes samen met 5 eetlepels water in een pannetje. Verwarm dit tot de gelatine is gesmolten.
  8. Schenk de gesmolten gelatine bij het kwark/perzik mengsel. Stort de vulling in de taartvorm en laat minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven.
  9. Als de taart is opgesteven kun je de bovenkant maken: Maak een puree van de andere helft perziken.
  10. Week 3 blaadjes gelatine in koud water. Als dit soepel is kun je dit met 3 eetlepels water verwarmen in een steelpannetje, laat niet koken! Roer dit door de perzik puree.
  11. Stort de perzikpuree met gelatine op de taart en laat minimaal 2 uur opstijven.
  12. Laat de perziken uit de 2e blik uitlekken. Snijd de perziken aan plakjes zodat je er een mooie bloem van kan maken.
  13. Begin aan de buitenkant van de taart door een rondje te maken met de smalle kant naar binnen. Leg elk plakje iets over elkaar heen. Ga zo door tot je in het midden bent. (let op dit kan wat schuiven doordat je het niet vast legt. Als je het vast zou willen leggen moet er een afdekgelei over.)
  14. Serveer de taart op een mooie taartschaal en geniet ervan.