Klassieke appeltaart

Vroeger maakte ik mijn appeltaart altijd met een pakje en bleef mijn bodem altijd nat en klef. Tegenwoordig maak ik mijn eigen deeg en heb ik een heerlijk trucje zodat de bodem ook lekker krokant wordt.

Ik maakte deze appeltaart in een 18cm springvorm. Hier kon ik 8 stukjes ruime stukken uit halen. Ik heb hieronder ook de ingrediënten voor een 24cm springvorm neergezet. Kijk zelf wat je in huis hebt/hoeveel je wilt maken.

Bereidingstijd: 25 minuten en 60-65 minuten bakken

Benodigdheden:

Voor het deeg:

18 cm springvorm 24 cm springvorm
290 gram zelfrijzend bakmeel 350 gram zelfrijzend bakmeel
170 gram roomboter op kamertemperatuur 200 gram roomboter op kamertemperatuur
125 gram kristalsuiker 150 gram kristalsuiker
1 ei 1 ei

 

Voor de vulling:

18 cm springvorm 24 cm springvorm
5 grote appels 8 grote appels
Een eetlepel kaneel Twee eetlepels kaneel
Een eetlepel kristal suiker Twee eetlepels kristalsuiker
Eventueel: rozijnen (geweld) Eventueel: rozijnen (geweld)
Drie eetlepels paneermeel Vijf eetlepels paneermeel
Drie eetlepels banketbakkersroom poeder Vijf eetlepels banketbakkersroom poeder

 

Bereidingswijze:

  1. Kluts het ei. Hiervan gaat 2/3 bij het deeg, de andere 1/3 bewaar je om de bovenkant aan het eind mee te bestrijken.
  2. Meng 2/3 van het ei met de rest van de ingrediënten voor het deeg. Meng dit door elkaar met een mixer of je handen. Mix dit tot er een mooie deegbal ontstaan is.
  3. Maak de bal plat en vouw hem in vershoudfolie. Leg minimaal 30 minuten in de koelkast.
  4. Schil en snijd ondertussen de appels in stukjes. Meng de appelstukjes met de kaneel, suiker en eventueel rozijnen. Zet even aan de kant.
  5. Pak je springvorm en leg een vel bakpapier op de bodem. Sluit de springvorm. Knip de randen van het bakpapier eraf. Vet de randen van de springvorm in met wat boter.
  6. Na 30 minuten pak je het deeg uit de koelkast en verdeel je dit in 3 stukken.
  7. Pak een stuk deeg en rol dit uit tot een ronde plak van ongeveer een halve centimeter dik. Pak je springvorm en leg deze op de kop op het plak deeg. Zet deze erin zodat je precies de goede afmetingen hebt voor de bodem. Snijd de plak uit en leg op de bodem.
  8. Pak nu het tweede stuk deeg. Maak hier de zijkanten van door het weer uit te rollen en repen op de randen te leggen. Zorg dat je de bodem en randen even aandrukt met je vinger zodat het mooi dicht zit.
  9. Strooi nu de paneermeel op de bodem. Zorg dat je het goed verdeeld.
  10. Strooi nu de banketbakkersroom poeder op het paneermeel. Ook dit goed verdelen.
  11. Nu kun je de stukjes appel toevoegen. Druk de stukjes goed aan en zorg dat er zo min mogelijk vocht meekomt in de springvorm. (ik druk de appelstukjes altijd even met mijn handen in elkaar zodat er nog iets vocht ontsnapt voor ik ze in de springvorm doe)
  12. Als je alle appels erin hebt: Pak het derde stuk deeg. Rol dit uit zodat je er repen van kan snijden van ongeveer een centimeter breed.
  13. Leg de stroken op de appeltaart zodat er een mooi patroon komt.
  14. Als je alle stroken hebt neergelegd kun je de bovenkant met het overgebleven beetje ei bestrijken. Indien dit te weinig is voeg dan een eetlepel melk aan het eimengsel toe en roer even door.
  15. Zet de appeltaart in de oven voor 60-65 minuten op 180 graden en bak hem mooi bruin en gaar.
  16. Laat de taart goed afkoelen voordat je de springvorm verwijderd.

Serveer met wat slagroom.

 

Indien je deeg overhoud: Hier kun je koekjes mee maken. Rol het uit tot een mooie plak en steek hier met koekjesvormpjes koekjes uit. Bak deze in ongeveer 25-30 minuten mooi bruin.

Ook kun je het deeg prima invriezen voor een volgende keer.