Spruitjes schotel

Bereidingstijd: 15 -20 minuten en 30 minuten in de oven

Benodigdheden voor 2-3 personen:

  • 500 gram schoongemaakte spruitjes
  • 1 rode ui
  • 250 gram champignons
  • 100 gram geraspte kaas of mozzarella
  • 2 eetlepels paneermeel
  • Een eetlepel olie
  • Een theelepel paprikapoeder
  • Een theelepel uienpoeder
  • Een teentje knoflook geperst of fijngesneden
  • Peper en zout

 

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Kook de spruitjes 5 minuten voor.
  3. Snijd de ui en champignons in grove stukken.
  4. Leg de spruitjes, stukjes ui en stukken champignon in de ovenschaal. Giet hier de olie in en strooi de kruiden erover.
  5. Meng het door elkaar.
  6. Strooi de kaas en paneermeel over de schotel en zet hem in de oven voor 30 minuten.
  7. Serveer met gebakken aardappeltjes en een stukje (vegetarisch) vlees. Eventueel kun je ook krieltjes door de schotel doen en meebakken in de oven.

Broccoli ovenschotel

Bereidingstijd: 20 minuten en 30 minuten in de oven

Benodigdheden voor 2-3 personen:

  • 1 broccoli
  • Een zakje minikrieltjes (450/500 gram)
  • 300 gram gehakt
  • 1 ui
  • 150 gram geraspte kaas
  • Twee eetlepels paneermeel
  • 25 gram bloem
  • 25 gram boter
  • 200 ml melk
  • 50 ml crème fraîche
  • Een eetlepel paprikapoeder
  • Een theelepel kerriepoeder
  • Een theelepel gehaktkruiden
  • Een teentje knoflook, uitgeperst
  • Peper en zout

 

Bereidingswijze:

  1. Pel de ui en snipper fijn. Snijd de broccoli in kleine stronkjes en kook/stoom deze 4 minuten voor.
  2. Bak het gehakt rul met de ui. Voeg de paprikapoeder, kerriepoeder en het teentje knoflook toe. Roer even door.
  3. Voeg de krieltjes en de broccoli toe en roer om. Zet het vuur uit en zet even aan de kant.
  4. Pak een sauspannetje en laat de boter hierin smelten. Voeg de bloem toe en laat even garen. Voeg dan de melk en crème fraîche toe. Als het kookt kun je 100 gram geraspte kaas toevoegen. Blijf doorroeren tot het een gladde saus is.
  5. Doe het gehakt, broccoli en aardappelmengsel in een ovenschaal. Giet hierover de kaassaus en roer even om.
  6. Strooi op de bovenkant van de schotel nog wat kaas en de eetlepels paneermeel, voor een lekker krokant korstje.
  7. Bak de ovenschotel op 200 graden, 30 minuten tot het korstje mooi goudbruin is.

Eet smakelijk!

Lasagne zonder pakje

   

 

Makkelijke lasagne met bechamelsaus zonder pakjes. Net zo lekker maar veel gezonder!

Bereidingstijd: 20 minuten en 40 minuten in de oven.

Benodigdheden voor 2-3 personen:

  • Lasagnebladen
  • 300 gram gehakt
  • 1 pakje passata (400ml)
  • 1 ui
  • 1 paprika
  • 1 wortel
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 100 gram geraspte kaas
  • Peper en zout
  • Eventueel: extra groente

 

Voor de bechamelsaus:

  • 25 gram bloem
  • 25 gram roomboter
  • 300 ml melk
  • Peper en zout, eventueel nootmuskaat

 

Bereidingswijze:

  1. Snijd de wortel en paprika in stukjes. Doe dit in een kom/maatbeker samen met de knoflook en de passata en maal dit fijn met een blender/foodprocessor of staafmixer.
  2. Snipper de ui. Bak het gehakt rul en voeg de ui toe. Bak dit even mee.
  3. Voeg het passata mengsel toe en de kruiden. Bak dit mee.
  4. Zet het vuur uit.
  5. Verhit in een steelpannetje de roomboter. Voeg de bloem toe en laat dit garen voor ongeveer een minuut. Voeg dan de melk toe en laat dit aan de kook komen. Voeg peper en zout naar smaak toe, eventueel nootmuskaat.
  6. Maak de lasagne, begin met een laagje gehaktmengsel, dan een aantal lasagnebladen, dan weer een laagje gehakt. Eindig met een laag lasagnebladen. Hier bovenop doe je de bechamelsaus. Strooi hier de kaas bovenop.
  7. Zet de ovenschaal in de oven voor 40 minuten op 180 graden.

Tip: Ik maak de lasagne meestal al in de ochtend, zo kunnen de lasagne bladen al zachter worden en de smaken in elkaar trekken.

Ovenschotel met gehakt, groente en een bladerdeeg dakje

  

Ovenschotel met gehakt, groente en een bladerdeegdakje

Bereidingstijd: 45 minuten

Benodigdheden voor 3-4 personen:

  • 600 gram aardappelschijfjes
  • 400 gram wokgroente naar keuze
  • Een ui
  • 300 gram gehakt
  • 100 gram geraspte kaas
  • Een theelepel kerriepoeder
  • Een theelepel paprikapoeder
  • Een teentje knoflook, uitgeperst of fijngesneden
  • Peper en zout of aromat
  • 4 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • Een geklutst ei

 

Bereidingswijze:

  1. Snipper de ui.
  2. Bak het gehakt rul en voeg de ui toe. Voeg alle kruiden en knoflook toe en roer door.
  3. Voeg de groente toe en bak voor een minuut mee.
  4. Begin de ovenschotel te vullen: Eerst een laag gehakt/groente, de helft van de geraspte kaas en een laagje aardappelschijfjes. Dan weer een laagje gehakt/groente, de andere helft geraspte kaas en de aardappelschijfjes.
  5. Rol de plakjes bladerdeeg aan elkaar. Leg dit op de ovenschotel en snijd er een paar lijnen in zodat er vocht kan ontsnappen.
  6. Smeer wat geklutst ei op het bladerdeeg voor een mooi glanslaagje.
  7. Bak de ovenschotel in 30 minuten goudbruin en gaar.

Smakelijk!

Tortellini ovenschotel

Deze ovenschotel maakten mijn ouders vroeger al. Nu ik samen woon staat hij hier ook geregeld op tafel en vinden we het heerlijk.

Bereidingstijd: 30min en 30min in de oven

Ingrediënten voor 4 personen:

– een klein zakje tortellini (220 gram)

– 100 gram spekreepjes

– 200 gram half om half gehakt

– een broccoli, in roosjes

– 1 ui, fijngesneden

– 25 gram roomboter

– 25 gram bloem

– 250ml melk

– 150 gram geraspte kaas

– peper

 

Bereidingswijze:

  1. Zet een pan met ruim voldoende water op om de tortellini 7 á 8 minuten voor te koken, zodra het water kookt giet je de tortellini er in.
  2. Zet een pan met water op om de broccoli een 4 á 5 minuten voor te koken.
  3. Bak de spekjes knapperig en bruin. Zet even opzij.
  4. Bak het gehakt rul, voeg de ui eraan toe. Voeg de afgegoten broccoli eraan toe en roer om.
  5. Roer de spekjes door het gehakt, ui en broccoli mengsel.
  6. De tortellini na 8 á 9 minuten afgieten en leg de tortellini in een ovenschaal. Voeg hierbij het gehakt, ui en broccoli mengsel. Roer dit alles even voorzichtig om in de ovenschaal.
  7. Nu ga je de kaassaus maken: Leg de boter in een pannetje en laat smelten.

Als de boter gesmolten is het bloem toevoegen en even laten garen.

Voeg dan de melk toe en roer door. Wanneer dit mengsel dikker begint te worden kun je de kaas en peper toevoegen, eventueel naar smaak nog zout toevoegen.

Blijf dit doorroeren tot de saus een mooie dikte heeft.

  1. Giet de saus bij het mengsel in de ovenschaal en roer om, zodat overal wat saus zit.
  2. Strooi nog wat kaas over de bovenkant van de schotel.
  3. Zet de ovenschaal in de oven, 30 minuten op 200 graden.

Eet smakelijk!

 

 

 

Nachoschotel met guacamole

Een heerlijke schotel voor bij de borrel.

Bereidingstijd: 20-25 min

Benodigdheden:

  • 100-150 gram tortillachips in je favoriete smaak
  • 100 gram geraspte kaas
  • 150 gram kipfilet of kippendij
  • Een ui
  • Een paprika
  • 100 gram zure room of crème fraîche
  • 50 – 100 gram guacamole (recept hieronder)
  • Kipkruiden
  • Ovenschaal

 

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven op 200 graden.
  2. Snijd de kipfilet of kippendij in kleine stukjes en bestrooi dit royaal met kipkruiden. Snijd de ui en paprika in kleine blokjes. Bak de kip rondom aan in een koekenpan en bak dan de ui en paprika mee voor 5 minuten.
  3. Verdeel de helft van de nacho’s in de ovenschaal. Verdeel hier wat ui, paprika, kip, zure room en guacamole over. Dek af met de rest van de nacho’s en schep de overige ui, paprika, kip, zure room of crème fraîche en guacamole erop. Verdeel dit over de ovenschotel.
  4. Bestrooi alles met de kaas en bak het 10 minuten in het midden van de oven.
  5. Serveer direct en eet smakelijk!

 

Recept voor guacamole:

  • 2 avocado’s
  • Een teentje knoflook
  • Een kleine tomaat
  • Een mespunt chili vlokken
  • Sap van een halve citroen
  • Peper en zout naar smaak

 

  1. Snijd de avocado’s in de lengte door en verwijder de pit (dit doe je het makkelijkst door er een mes in te zetten, dan kun je de pit al draaiend verwijderen.)
  2. Snijd de avocado’s in kleine blokjes.
  3. Snipper de ui en snijd de tomaat in kleine stukjes.
  4. Pel het teentje knoflook en doe alles in een bakje/maatbeker en pureer dit met een staafmixer.
  5. Voeg naar smaak citroen, peper en zout toe.