Sperziebonen, gehakt saté schotel

De pakjes kennen we allemaal wel, denk ik. Maar deze zelfgemaakte variant smaakt ten minste écht naar saté! De man des huizes, die niet zo van sperziebonen houdt, vind dit gerecht met boontjes lekker!

Bereidingstijd: 30 minuten

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 300 gram sperziebonen
  • 1 grote ui
  • 300 gram gehakt
  • Satésaus kant en klaar of zelf aan te maken
  • Een eetlepel ketjap
  • Een teentje knoflook, uitgeperst

 

Bereidingswijze:

  1. Maak de sperzieboontjes schoon en snijd ze in 2 of 3 stukjes. Kook deze 5 – 7 minuten voor.
  2. Snipper de ui.
  3. Bak het gehakt rul in een koekenpan. Voeg de ui toe en bak even mee. Voeg de ketjap en knoflook toe.
  4. Indien je zelf aan te maken satésaus gebruikt: Neem 4 eetlepels saté pasta, doe deze bij de koekenpan in. Voeg hier 100 ml water aan toe. Indien dit te dik blijft voeg dan nog iets water toe. Bij kant en klare satésaus: Voeg 5 eetlepels satésaus aan het gehakt toe.
  5. Roer goed door. Voeg als laatste de sperziebonen toe en roer nog even om.
  6. Serveer met rijst en eventueel een salade.

 

Tacobowl met tacosaus

Tacobowl

Bereidingstijd: 30 minuten

Benodigdheden voor 2 – 3 personen

  • 200 gram gehakt
  • 100 gram rijst
  • 2 paprika’s
  • 100 gram cherry- of snoeptomaatjes
  • 1 blikje mais (150 gram)
  • Een zakje burrito kruidenmix
  • Zout en peper
  • Een zak nacho chips
  • 2 eetlepels olie

 

Bereidingswijze:

  1. Snijd de paprika’s in reepjes, de cherrytomaatjes door de helft en zet beide opzij.
  2. Bak in een koekenpan de gehakt met 1 eetlepel olie rul, voeg hier het zakje burrito kruidenmix aan toe volgens bereidingswijze van het zakje.
  3. Kook de rijst volgens verpakking.
  4. Bak de paprika’s even aan in een koekenpan met een eetlepel olie.
  5. Pak een mooie kom en doe hier 2 eetlepels gehakt, 2 eetlepels rijst, een eetlepel tomaatjes, 2 eetlepels paprika’s, 1 eetlepel mais en wat nacho chips op.
  6. Maak af met een tacosaus (recept hieronder)

Eet smakelijk!

 

Tacosaus 

Bereid; 500ml

  • 400 gram passata
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel olie
  • Zout en peper

 

  1. Snijd de ui en paprika in grove stukken. Snijd het teentje knoflook in plakjes.
  2. Verwarm in een steelpan de eetlepel olie. Voeg hier de ui en het teentje knoflook aan toe en fruit dit aan.
  3. Voeg de paprika aan toe en bak voor 5 minuten. Voeg dan de passata, kruiden en suiker toe. Laat dit 15 minuten doorkoken, terwijl je het af en toe doorroert.
  4. Doe de saus in een maatbeker of kom en pureer de saus met een staafmixer. Je kan het nog iets grof laten.
  5. Doe de saus terug in de pan en verwarm nog even.

Je kan deze saus in de vriezer bewaren, of in een potje wecken.

 

 

Makkelijke nasi

Deze makkelijke nasi is snel gemaakt, maar heeft veel smaak. Hij komt in de buurt van nasi van de chinees.

Ik vindt het bij oosterse gerechten vaak leuk om flink uit te pakken in de bijgerechten. Zoals je op de bovenste foto kan zien heb ik er sajoer boontjes, loempiaatjes met chilisaus, saté in satesaus, kroepoek en zoetzure komkommer bij geserveerd, zo maak je de simpele nasi toch uitgebreid.

Bereidingstijd: 20 minuten

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 300 gram (3 koffiekopjes ongekookte rijst) afgekoelde gekookte rijst, liefst van een dag eerder.
  • 1 prei, gewassen en in ringetjes gesneden
  • 250 gram hamblokjes of hamreepjes
  • 1 kleine ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 theelepel ketjap
  • 1 eetlepel arachideolie olie

 

Bereidingswijze:

  1. Verhit op hoog vuur in een koekenpan of wok de arachideolie. Voeg hier de ketjap en knoflook aan toe.
  2. Als dit warm is kun je de fijngesnipperde ui toevoegen. Bak dit tot het glazig is.
  3. Voeg de ham en afgekoelde gekookte rijst toe. Roer dit goed om.
  4. Voeg als laatste de prei toe en bak dit kort mee zodat het knapperig blijft.

Serveer met bijvoorbeeld; kroepoek, satésaus, saté, een gebakken ei/omelet of atjar en/of zuur.

Paella met kip en chorizo

Tijdens onze vakantie in Frankrijk waren er verschillende foodtrucks die dit gerecht serveerden; paella met kip en chorizo. Dit wilde ik thuis graag ook uitproberen met een fantastisch resultaat. De smaak is heerlijk en het is snel op tafel. Serveer de paella in de pan op tafel, iedereen kan dan zelf opscheppen wat het zo gezellig maakt.

Bereidingstijd: 35min

Benodigdheden voor 3 – 4 personen:

  • 250 gram paellarijst
  • 1 grote ui
  • 2 paprika’s (geel en rood)
  • 1 teen knoflook
  • Een grote hand tuinerwtjes (diepvries)
  • Een potje saffraan (0,05gram)
  • 150 gram chorizo
  • 150 gram kipfilet of kippendij
  • 1 eetlepel kurkuma (koenjit)
  • 1 theelepel paprika poeder
  • ½ blokje kippenbouillon
  • Peper en eventueel zout

 

Bereidingswijze:

  1. Snijd de chorizo en kip in blokjes.
  2. Bak de stukjes chorizo 5 minuten aan in een droge, grote hapjespan of wok. Schep de chorizo op een bord en bak de kipfilet in het vet van de chorizo. Schep dit ook uit de pan en zet even opzij.
  3. Maak een bouillon van 500ml kokend water (hoeveelheid water is afhankelijk van welke paellarijst je koopt, zie hiervoor de verpakking.) en het halve kippenbouillon blokje.
  4. Snijd de ui en paprika’s in blokjes.
  5. Zet de hapjespan of wok weer aan en fruit de ui hierin. Als de ui glazig begint te worden kun je de paprika toevoegen, de knoflook uitpersen en ook toevoegen. Bak dit 2 minuten op hoog vuur.
  6. Voeg nu de rijst toe, bak een minuut mee. Daarna kun je de saffraan en bouillon toevoegen. Zet het vuur zacht en laat zachtjes koken, met af en toe doorroeren, totdat de rijst al het water heeft opgenomen. (dit duurt ongeveer 15 minuten) Mocht het water op zijn maar de rijst nog niet gaar, voeg dan nog een klein beetje water toe. Wees hier voorzichtig mee, dat het niet te nat wordt.
  7. Als al het water opgenomen is en de rijst bijna gaar is voeg dan de paprikapoeder en kurkuma toe. Daarna kun je de chorizo en kip erbij doen. Roer dit goed door.
  8. Doe de tuinerwtjes erbij en roer door.
  9. Voeg naar smaak peper en eventueel zout toe.

Serveer eventueel met wat citroensap.