Arretjescake met oreo

Ik ben door Oreo uitgedaagd om creatieve recepten te bedenken met oreo. Hierbij maak je een lekkere snack en een crazy mega cake te maken met oreo. Voor de lekkere snack maakte ik een arretjescake, maar dan met oreo koekjes! Mega machtig en ongezond maar zó lekker!

Ik maakte van dit recept de helft in een tupperware bakje, maar met dit recept past het in een cakeblik.

Bereidingstijd: 15 minuten en minimaal 3 uur opstijven

Benodigdheden voor een cakeblik:

  • 1,5 rol oreokoekjes (ongeveer 230 gram)
  • 200 gram roomboter
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram pure chocolade
  • 40 gram cacaopoeder

 

Bereidingswijze:

  1. Bekleed het cakeblik met een vel bakpapier.
  2. Smelt de boter en chocolade in een pannetje, zorg ervoor dat het niet bruin wordt. Eventueel au bain-marie of op heel zacht vuur.
  3. Snijd de oreokoekjes in grove stukken.
  4. Meng in een kom de basterdsuiker met de cacaopoeder. Voeg hier de oreokoekjes bij.
  5. Als het boter/chocolademengsel gesmolten is kun je dit ook bij het suikermengsel voegen. Roer dit goed door met een spatel.
  6. Schep het mengsel in het cakeblik en druk het goed aan.
  7. Zet het cakeblik nu in de koelkast voor minimaal 3 uur.

Appel rolletjes

Heb je veel zin in appeltaart, maar geen zin in lang wachten tot hij gaar is of veel appels schillen? Dan is dit het perfecte recept voor jou! Snel klaar en het smaakt naar appeltaart.

Bereidingstijd: 30 minuten

Benodigdheden voor 6 rolletjes:

  • 1 appel
  • Een theelepel kaneel
  • Een theelepel suiker
  • Een grote eetlepel rozijnen
  • 6 plakjes filodeeg
  • 50 gram boter gesmolten (margarine of roomboter)

 

Bereidingswijze:

  1. Indien je diepvries filodeeg gebruikt: laat ontdooien volgens verpakking. (bij de Turkse winkel heb je vaak ook filodeeg, deze is makkelijker verwerkbaar)
  2. Schil de appel en snijd in kleine stukjes. Wel ondertussen de rozijnen in een laagje gekookt water.
  3. Meng de appelstukjes, kaneel, suiker en rozijnen door elkaar.
  4. Pak een plakje filodeeg. Smeer het plakje in met wat gesmolten boter.
  5. Schep wat stukjes appel op het plakje filodeeg en rol hem een stukje op. Vouw de randen naar binnen zodat het rolletje dicht zit. Rol hem dan verder. Smeer aan het eind nog iets boter zodat het vastplakt.
  6. Doe dit met alle rolletjes en leg dit op een bakplaat bekleed met bakpapier, met de lijn naar beneden.
  7. Smeer de bovenkant van alle rolletjes in met boter.
  8. Zet in de oven voor ongeveer 20-25 minuten, tot ze bruin zijn.
  9. Het lekkerst zijn ze warm en eventueel bestrooid met wat poedersuiker.

Mini tarte tatins met appel

Tarte tatin, wie kent het niet? Er zijn twee verhalen over de oorsprong van de tarte Tatin. In het eerste verhaal is één van de zussen Tatin de taartbodem vergeten, en het deeg daarom maar op de appels legde, in plaats van eronder. In het andere verhaal laat één van de zussen de taart vallen, en besluit ze hem toch maar op te dienen, zij het op zijn kop.

Welke waar is zullen we nooit weten, maar wat ik wel weet is dat dit gebakje heerlijk is.

Ik heb er een mini versie van gemaakt, want ik vind kleine gebakjes altijd leuker serveren.

Bereidingstijd: 15 minuten en 20 minuten bakken

Benodigdheden:

  • 10 plakjes bladerdeeg of een rol vers bladerdeeg
  • 3 appels
  • 150 gram suiker
  • 75 gram roomboter in blokjes
  • 1 ei
  • Een eetlepel melk
  • Muffinvorm

 

Bereidingswijze:

  1. Haal de plakjes bladerdeeg uit de diepvries om te ontdooien. (indien je vers bladerdeeg gebruikt hoeft dit niet te ontdooien)
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Schil de appels en haal het klokhuis eruit. Snijd in schijfjes en leg even opzij.
  4. Maak een karamel van de suiker: Pak een pan met een dikke bodem en giet hier de suiker in. Laat langzaam op zacht vuur smelten. Let op: niet roeren! Schud de pan wat heen en weer en draai rondjes zodat alles geleidelijk smelt. Als alles gesmolten is en de karamel mooi bruin wordt doe je het vuur zacht en doe je de roomboter erbij. Roer dit door en zet het vuur uit.  Indien het te donker is zal de karamel bitter zijn en moet je opnieuw beginnen.
  1. Roer de appels door de karamel
  2. Vet een muffinvorm in met boter of bakspray. Doe een paar stukjes appel in 10 bakjes van de muffinvorm. (3 á 4 stukjes appel)
  3. Druk met een vorm of glas 10 rondjes uit het bladerdeeg. Prik hier gaatjes in met een vork.
  4. Druk het bladerdeeg in de appels en probeer met de vork de randjes naar beneden te drukken. (zodat de appels er mooi in zitten). Doe dit bij alle bakjes.
  5. Kluts het ei met de eetlepel melk. Bestrijk de bakjes bladerdeeg met het ei/melk mengsel.
  6. Bak in de oven voor 15-20 minuten tot het bladerdeeg mooi goudbruin en gaar is.
  • Serveer warm met een bolletje ijs of slagroom.