Mini tarte tatins met appel

Tarte tatin, wie kent het niet? Er zijn twee verhalen over de oorsprong van de tarte Tatin. In het eerste verhaal is één van de zussen Tatin de taartbodem vergeten, en het deeg daarom maar op de appels legde, in plaats van eronder. In het andere verhaal laat één van de zussen de taart vallen, en besluit ze hem toch maar op te dienen, zij het op zijn kop.

Welke waar is zullen we nooit weten, maar wat ik wel weet is dat dit gebakje heerlijk is.

Ik heb er een mini versie van gemaakt, want ik vind kleine gebakjes altijd leuker serveren.

Bereidingstijd: 15 minuten en 20 minuten bakken

Benodigdheden:

  • 10 plakjes bladerdeeg of een rol vers bladerdeeg
  • 3 appels
  • 150 gram suiker
  • 75 gram roomboter in blokjes
  • 1 ei
  • Een eetlepel melk
  • Muffinvorm

 

Bereidingswijze:

  1. Haal de plakjes bladerdeeg uit de diepvries om te ontdooien. (indien je vers bladerdeeg gebruikt hoeft dit niet te ontdooien)
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Schil de appels en haal het klokhuis eruit. Snijd in schijfjes en leg even opzij.
  4. Maak een karamel van de suiker: Pak een pan met een dikke bodem en giet hier de suiker in. Laat langzaam op zacht vuur smelten. Let op: niet roeren! Schud de pan wat heen en weer en draai rondjes zodat alles geleidelijk smelt. Als alles gesmolten is en de karamel mooi bruin wordt doe je het vuur zacht en doe je de roomboter erbij. Roer dit door en zet het vuur uit.  Indien het te donker is zal de karamel bitter zijn en moet je opnieuw beginnen.
  1. Roer de appels door de karamel
  2. Vet een muffinvorm in met boter of bakspray. Doe een paar stukjes appel in 10 bakjes van de muffinvorm. (3 á 4 stukjes appel)
  3. Druk met een vorm of glas 10 rondjes uit het bladerdeeg. Prik hier gaatjes in met een vork.
  4. Druk het bladerdeeg in de appels en probeer met de vork de randjes naar beneden te drukken. (zodat de appels er mooi in zitten). Doe dit bij alle bakjes.
  5. Kluts het ei met de eetlepel melk. Bestrijk de bakjes bladerdeeg met het ei/melk mengsel.
  6. Bak in de oven voor 15-20 minuten tot het bladerdeeg mooi goudbruin en gaar is.
  • Serveer warm met een bolletje ijs of slagroom.