Saté

Deze foto kennen jullie waarschijnlijk al van mijn bami recept. Nu heb ik het recept voor de lekkerste, zelfgemaakte saté voor je! Veel lekkerder dan satéstokjes uit de supermarkt.

Bereidingstijd: 20 minuten en minimaal een uur marineren (liever een hele nacht)

Benodigdheden voor 6 spiesjes:

  • 1 groot stuk kipfilet of varkenshaas
  • 1 ui
  • 3 flinke eetlepels ketjap
  • Een eetlepel olie
  • Een eetlepel basterdsuiker
  • Twee teentjes knoflook, uitgeperst
  • Een theelepel paprikapoeder
  • Een theelepel knoflookpoeder
  • Een theelepel laos
  • Eventueel een klein theelepeltje djahé (gemalen gember)
  • Eventueel wat sambal
  • Een theelepel bakboter

 

Bereidingswijze:

  1. Snijd de ui in grove stukken. Maal deze fijn met een foodprocessor of hakmolentje.
  2. Snijd de kipfilet of varkenshaas in gelijke stukken.
  3. Meng in een bakje de ketjap met de olie, suiker en alle kruiden.
  4. Voeg de ui hieraan toe. Roer goed om.
  5. Voeg de kipfilet of varkenshaas toe en roer om zodat om alle stukjes kip marinade zit.
  6. Het lekkerst is om de marinade een nacht/de hele dag in de koelkast te laten staan, maar als je hier geen tijd voor hebt, minimaal een uur marineren.
  7. Rijg de gemarineerde kipfilet of varkenshaas aan stokjes.
  8. Verhit een klein beetje bakboter in een grote koekenpan. Leg de spiesjes erin en zet het vuur middelhoog.
  9. Draai de stokjes af en toe om. Het duurt ongeveer 10 minuten voor de spiesjes gaar en mooi bruin is.
  10. Serveer bij bijvoorbeeld bami of nasi met satésaus.

 

Als je de kip gemarineerd hebt, kun je het ook invriezen. Dan hoef je het de volgende keer alleen nog maar aan stokjes te rijgen en klaar is je saté.

Makkelijke nasi

Deze makkelijke nasi is snel gemaakt, maar heeft veel smaak. Hij komt in de buurt van nasi van de chinees.

Ik vindt het bij oosterse gerechten vaak leuk om flink uit te pakken in de bijgerechten. Zoals je op de bovenste foto kan zien heb ik er sajoer boontjes, loempiaatjes met chilisaus, saté in satesaus, kroepoek en zoetzure komkommer bij geserveerd, zo maak je de simpele nasi toch uitgebreid.

Bereidingstijd: 20 minuten

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 300 gram (3 koffiekopjes ongekookte rijst) afgekoelde gekookte rijst, liefst van een dag eerder.
  • 1 prei, gewassen en in ringetjes gesneden
  • 250 gram hamblokjes of hamreepjes
  • 1 kleine ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 theelepel ketjap
  • 1 eetlepel arachideolie olie

 

Bereidingswijze:

  1. Verhit op hoog vuur in een koekenpan of wok de arachideolie. Voeg hier de ketjap en knoflook aan toe.
  2. Als dit warm is kun je de fijngesnipperde ui toevoegen. Bak dit tot het glazig is.
  3. Voeg de ham en afgekoelde gekookte rijst toe. Roer dit goed om.
  4. Voeg als laatste de prei toe en bak dit kort mee zodat het knapperig blijft.

Serveer met bijvoorbeeld; kroepoek, satésaus, saté, een gebakken ei/omelet of atjar en/of zuur.

Kip in ketjapsaus

Deze lekkere kip in ketjapsaus is onweerstaanbaar lekker en gezond door de groentes die je erdoor doet.

Het lekkerst voor deze saus is om de kip een nacht te marineren. Lukt dit niet dan is een uur marineren ook voldoende.

Bereidingstijd: 15min en minimaal een uur marineren

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 3 kipfilets
  • 1 ui
  • 150 gram champignons
  • 100 gram wortel
  • 100 gram prei
  • 1 rode paprika
  • 100 ml ketjap
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 theelepel sambal
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel maïzena

 

Bereidingswijze:

  1. Snijd de kipfilets in blokjes of reepjes. Marineer dit minimaal een uur, het liefst een hele nacht, met een eetlepel olie, de ketjap, knoflook en sambal.
  2. Snijd de groentes in kleine blokjes.
  3. Verhit een koekenpan met een eetlepel olie.
  4. Bak de kipfilet rondom aan en zet het vuur lager. Laat langzaam garen.
  5. Zodra de kip bijna gaar is kun je de groentes toevoegen. Roer dit door elkaar.
  6. Roer een theelepel maïzena met 2 theelepels water door elkaar en voeg bij de saus. Laat dit even meekoken. Roer de saus door.
  7. Serveer met bijvoorbeeld mihoen of dunne mie met prei en wortel en mini loempiaatjes.

Bami met ham en prei

Een heerlijk basis recept waar je veel mee kan variëren, net wat jij lekker vindt. Voeg er extra groenten of kruiden aan toe of wissel met de bijgerechten.

Bereidingstijd: 25min.

Benodigdheden voor 2 personen:

  • 4 á 5 nestjes mie
  • Een prei, gewassen in ringen gesneden
  • Een kleine ui, gesnipperd
  • 250 gram hamblokjes
  • Een blokje kippenbouillon
  • 2 teentjes knoflook
  • Eetlepel ketjap manis
  • Arachideolie

 

Bereidingswijze:

  1. Kook de mie in ruim water met een kippenbouillon blokje, het liefst een dag voordat je de bami wil eten, of in de ochtend, zodat de mie goed kan afkoelen.
  2. Zet een grote koekenpan of wok op met een flinke scheut arachideolie en voeg hier de gesnipperde ui en 2 teentjes knoflook, uitgeperst aan toe. Voeg hier ook de eetlepel ketjap manis aan toe. Laat dit goed warm worden.
  3. Voeg de hamblokjes en mie toe en roerbak dit. Voeg als laatste de prei toe en roerbak het even, maar niet te lang zodat de prei knapperig blijft.

Je kan de bami met verschillende bijgerechten serveren: atjar, omelet of ei, kroepoek, saté en/of satésaus.

Eetsmakelijk!