Mosterdsoep met spekjes

Deze mosterdsoep heeft de duidelijke smaak van mosterd, maar is toch lekker romig. Heerlijk voor de lunch of bij het diner.

Eventueel kun je de spekjes weglaten en gebruik je groentebouillon voor een vegetarische variant.

Bereidingstijd: 20 minuten

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 4 eetlepels grove mosterd
  • 100 ml kookroom
  • 750 ml kippenbouillon van 1 bouillon blokje
  • 2 teentjes knoflook
  • 30 gram bloem
  • 30 gram roomboter
  • 200 gram spekjes

 

Bereidingswijze:

  1. Gebruik een ruime pan. Verhit hier de roomboter in en laat de knoflook even meebakken. Voeg de bloem toe en laat dit garen voor een minuut.
  2. Voeg de kippenbouillon toe en roer door. Voeg de mosterd en kookroom toe.
  3. Laat even doorkoken.
  4. Bak de spekjes ondertussen in een koekenpan knapperig en bruin.
  5. Voeg als laatste de spekjes toe aan de soep en serveer met een lekker broodje.

Uiensoep

Met dit koude weer heb ik altijd veel zin in een lekker warm soepje. Heerlijk voor de lunch of als voorgerecht bij het avondeten.

Dit keer maakte ik een uiensoep. Heerlijk!

Bereidingstijd: 40 minuten

Benodigdheden voor 4 koppen soep:

  • 8 grote uien
  • Twee eetlepels boter
  • een teentje knoflook
  • een blokje runderbouillon
  • een flinke eetlepel bloem
  • 800 ml gekookt water
  • Peper en eventueel zout

 

Bereidingswijze:

  1. Pel de uien en snijd ze in grove stukken of halve ringen.
  2. Verhit in een grote pan de boter. Zet het vuur zacht en voeg de uien toe. Deze moeten heel langzaam bruin worden en bakken. Dit kan wel 30 minuten duren. Roer af en toe om.
  3. Als de uien bruin zijn: Voeg het teentje knoflook toe, uitgeperst of fijngesneden. Voeg ook de flinke eetlepel bloem toe en laat dit even garen. Roer af en toe om. (ongeveer 2 minuten)
  4. Voeg het blokje runderbouillon toe en het gekookte water. Roer dit goed door en schraap over de bodem voor die lekkere uiensmaak.
  5. Laat dit rustig pruttelen voor 10 minuten, af en toe doorroeren.
  6. Proef de soep en voeg naar smaak peper en zout toe.
  7. Serveer met een kaasbroodje.

Klassieke tomatensoep, basisrecept

Je kan aan dit basisrecept van alles toevoegen, net wat jij lekker vindt.  Heerlijk voor de lunch of diner met een stokbroodje.

Bereidingstijd: 30min

Benodigdheden voor 2 personen:

  • 6 grote tomaten
  • Een handjevol cherry- of snoeptomaatjes
  • Een ui
  • Een rode paprika
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 eetlepel olie
  • 200 ml water
  • 2 blaadjes basilicum fijngesneden
  • Een groente bouillon blokje
  • 2 eetlepels kookroom
  • Peper
  • Eventueel: vermicelli, groente en/of balletjes

 

Bereidingswijze:

  1. Snijd de tomaten, cherry- of snoeptomaatjes en de paprika in kleine stukken. Dit hoeft niet netjes want de soep wordt nog gepureerd.
  2. Verhit in een pan de olie. Als dit warm is kun je de ui en knoflook toevoegen. Laat even aanbakken tot de ui glazig is. Voeg de tomaten en paprika toe en bak dit even mee.
  3. Voeg het water en het bouillon blokje toe. Laat dit een kwartier tot een half uur zachtjes doorkoken.
  4. Giet de soep in een kan of kom om de soep te pureren met een staafmixer. Ik hou van een gladde soep, dus pureer alles fijn en giet het door een vergiet. Als je van wat stukjes houdt kun je de soep wat grover laten.
  5. Giet de soep terug in de pan en kook nog even door. Voeg nu eventueel balletjes, groente of vermicelli toe.
  6. Voeg de basilicum en eventueel peper toe.
  7. Schep de soep in een kom of bord en garneer met de kookroom.

Eetsmakelijk!