Vanille cupcakes met Zwitserse meringue botercreme

Heerlijke vanille cupcakes met een Zwitserse meringue botercreme. De botercreme wordt gemaakt volgens de 1:2:3 verhouding. Bijvoorbeeld: 100 gram suiker, 200 gram eiwit en 300 gram boter. Zo kun je het altijd aanpassen op de hoeveelheid die je nodig hebt.

Hieronder zie je het recept voor 12 cupcakes.

Vanille cupcakes

Benodigdheden voor 12 stuks:

  • 125 gram roomboter of margarine
  • 125 gram kristalsuiker
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 8 gram vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels melk
  • Muffinvormpjes

 

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel muffinvormpjes over een muffinvorm.
  2. Klop de boter met de suiker en vanillesuiker luchtig met een mixer. Klop de eieren er een voor een door. Voeg de 2e pas toe als het eerste ei helemaal is opgenomen.
  3. Spatel het zelfrijzend bakmeel door het beslag.
  4. Verwarm de melk tot het lauwwarm is en spatel dit ook door het beslag.
  5. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes (dit gaat het makkelijkst met een ijslepel)
  6. Bak de muffins in het midden van de oven voor 15-20 minuten gaar.
  7. Laat dit volledig afkoelen op een rooster.

 

Zwitserse meringue botercrème

Benodigdheden voor 12 cupcakes.

  • 50 gram suiker
  • 100 gram eiwit
  • 150 gram roomboter op kamertemperatuur.

 

Bereidingswijze:

  1. Doe de suiker en eiwitten in een metalen kom en verwarm dit au bain-marie. Roer goed door tot de suiker opgelost is.
  2. Zodra de suiker opgelost is haal je de kom van de pan met water en klop je het voor ongeveer 10 minuten met een mixer. De eiwitten moeten stijf worden, zodat je de kom op de kop kan houden. Nu koelen de eiwitten rustig af.
  3. Voeg klontje voor klontje de boter erbij. Als je dit te snel doet, gaat het schiften. Klop ongeveer 10 minuten tot alles goed gemixt is.
  4. Voeg nu eventueel kleurstof toe. Mix het dan nog een minuut door.
  5. Als je roosjes wilt spuiten heb je het spuitmondje Wilton 1M nodig. Je begint in het midden en maakt rustig een rondje, zodat er een roosje ontstaat.