Stamppot rauwe andijvie

Rauwe andijvie stamppot

Bereidingstijd: 30 minuten

Benodigdheden voor 2 personen:

  • 4 grote kruimige aardappelen of 6 kleine
  • 200 gram spekreepjes
  • 200-300 gram gesneden andijvie
  • 50 ml melk
  • Een eetlepel boter

 

Bereidingswijze:

  1. Schil de aardappelen en snijd in stukjes. Spoel ze af en kook de aardappelen in een laagje water gaar. Dit duurt ongeveer 20-25 minuten.
  2. Bak ondertussen de spekjes knapperig en bruin
  3. Als de aardappelen gaar zijn: giet af en laat op laag vuur even uitstomen. Giet dan de melk en boter erbij zodat dit verwarmd wordt.
  4. Zet het vuur uit en stamp de aardappelen.
  5. Roer de spekjes erdoorheen.
  6. Voeg handje voor handje de andijvie toe, roer door totdat er genoeg andijvie in zit. Zet nog even op het vuur en roer door.
  7. Serveer met een lekker stukje vlees of vleesvervanger en eventueel jus.

Morgen komt het recept van de gehaktbal online!

Rösti koekjes

De röstirondjes kennen we allemaal wel, maar deze zelfgemaakte variant is misschien nog wel lekkerder! Gemaakt met ui en kaas waardoor ze boordevol smaak zijn.

Het kost wat tijd maar dat is het waard.

Benodigdheden voor 12 koekjes:

  • 6 kruimige aardappelen
  • 2 uien
  • Eetlepel bloem
  • 75 gram geraspte kaas
  • Snuf zout en peper
  • Theelepel olie

 

Bereidingswijze:

  1. Schil de aardappelen en rasp de aardappelen. (niet wassen!)
  2. Pel de ui en rasp deze bij de aardappelen.
  3. Voeg de geraspte kaas en eetlepel bloem toe. Roer goed door.
  4. Voeg een snufje zout en wat peper toe.
  5. Verhit een theelepel olie in een koekenpan. Vorm van het aardappelmengsel een bolletje en druk deze plat in je hand. Leg voorzichtig in de pan welke je op middelhoog vuur hebt staan. (let hierbij goed op, als het te hard gaat zet je hem zachter)
  6. In mijn pan passen 3 koekjes tegelijk, kijk zelf hoeveel koekjes er in jouw pan passen.
  7. Bak ze goudbruin en keer om. Let op dat je tussendoor niet gaat keren, dan vallen de koekjes uit elkaar. Dit duurt ongeveer 45 seconden – 1 minuut per koekje.
  8. Doe hetzelfde met de rest van je aardappelmengsel.
  9. Houd de koekjes warm op een plaat in de oven.

Voeg zelf naar wens eventueel kruiden of bijvoorbeeld spekjes toe.

Eet smakelijk!

Gebakken aardappeltjes in schil

Gebakken aardappeltjes.. Wie eet ze niet? Ik vindt het leuk om hiermee te varieren, de ene keer uit de pan en de andere keer uit de oven.

Vandaag maakte ik met de kruiden patatas bravas van Oil & vinegar heerlijke knapperige aardappeltjes.

Bereidingstijd: 40min 

Benodigdheden voor 4 personen: 

  • 500 gram aardappelen, ik gebruikte kruimige.
  • twee eetlepels patatas bravas kruiden van Oil & Vinegar
  • 1 eetlepel olie
  • eventueel iets zout
  • Serveren met mayonaise of andere saus.

 

Bereidingswijze:

  1. Snijd de aardappels in blokjes en haal kleine worteltjes en drukplekjes weg. Was ze een aantal keer goed.
  2. Kook de aardappels ongeveer 7 – 8 minuten voor. Giet af en laat even uit stomen.
  3. Laat de patatas bravas kruiden 5 minuten wellen met 2 eetlepels warm water.
  4. Voeg de eetlepel olie en de gewelde kruiden bij de aardappels en schep voorzichtig om. Voeg zo nodig nog zout toe.
  5. Strooi de aardappels over een bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg dat de aardappeltjes elkaar niet raken, voor zover dit mogelijk is.
  6. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de aardappels 20-30 minuten gaar. Schep tussendoor een of twee keer om.
  7. Serveer met mayonaise of andere saus en geniet!