Breekbrood met knoflook en kruiden

Dit breekbrood heeft zó veel smaak dat je het zo uit het vuistje kunt eten. Je kan het ook met een tapenade of kruidenboter serveren.

Bereidingstijd: 30min en 2 uur rijstijd

Benodigdheden:

  • 300 gram bloem (ik gebruik tarwebloem)
  • 200 ml lauw water
  • 4 gram gedroogde gist
  • 7 gram zout
  • 50 gram roomboter
  • Kruidenboter kruiden
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • Peterselie

 

Bereidingswijze:

  1. Doe de bloem samen met het gist en zout in een grote kom en maak een kuil in het midden. Let hierbij op dat de zout het gist niet raakt, hierdoor verminderd de werking van de gist.
  2. Schenk het lauwe water erbij en kneed ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg. (met de hand kneden)
  3. Vorm het deeg tot een bal en plaats het in een ingevette kom, keer de bal een paar keer rond zodat de hele bal onder de olie bedekt is.
  4. Laat dit rijzen op een warme plek tot het in volume verdubbeld is, ongeveer een uur.
  5. Na de eerste rijs kneed je het brood heel even lichtjes door. Vorm van het deeg 7 of 8 gelijke bolletjes. Doe dit door de zijkanten van de bal naar binnen te vouwen en leg dit met de bolle kant op je aanrecht. Vorm je hand in de vorm van een kommetje en maak draaiende bewegingen zodat de onderkant van het bolletje zal sluiten. Herhaal dit met alle bolletjes.
  6. Smelt ondertussen de boter in een kommetje en voeg hierbij de kruidenboter kruiden en de knoflook en roer door. Smeer de bovenkant van de broodjes in met het boter/kruiden mengsel en leg de bolletjes op een bakplaat met bakpapier, in een leuke vorm. De bolletjes kunnen ongeveer 1 á 2 centimeter uit elkaar liggen, want het deeg rijst nog.
  7. Dek af met een droge theedoek of plastic folie en laat dit nog een uur tot 1,5 uur rijzen.
  8. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  9. Plaats de bakplaat in het midden van de oven. De broodjes moeten ongeveer 30 minuten bakken, tot ze mooi gaar en goudbruin zijn.
  10. Haal het brood uit de oven en bestrijk het met wat van het boter/kruiden mengsel en strooi er wat peterselie overheen.

Smakelijk eten!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *