Ik ben gek op pizza en het liefst zelf gemaakt! Dit kost even wat tijd maar is het wat mij betreft echt waard. Je kan de pizza’s beleggen met wat je zelf lekker vindt.
Ik bak de pizza’s op een pizzasteen waardoor je de echte pizzasmaak krijgt.
Bereidingstijd:
30min en minimaal 4 uur rijzen
Benodigdheden voor 2 á 3 pizzas:
- 250 gram bloem (type 00)
- 135 gram water op kamertemperatuur
- 5 gram zout
- 5 gram olie
- 3 gram gist
- Pizzasteen of pizzaoven
Bereidingswijze:
- Kneed het deeg tot een mooi fluweel deeg. Dit kan met de hand of met een mixer met deeghaken. Dit duurt ongeveer 10 minuten/
- Verdeel het deeg in 2 of 3 bollen en bol dit op.
- Leg de bollen op een plaat bekleed met bakpapier en wat bloem. Zorg dat ze ver genoeg van elkaar af liggen, zodat ze in volume kunnen verdubbelen. Laat dit op een warme plek minimaal 4 uur rijzen met plastic eromheen. (zorg ervoor dat je op de bollen ook wat bloem strooit tegen het plakken aan het plastic.)
Benodigdheden voor het beleggen:
- Een blikje pelati tomaten
- Een snuf zout
- Eventueel wat Italiaanse kruiden
- Geraspte mozzarella of kaas naar keuze
- Beleg naar keuze: salami (milano of napoli), ham, champignons etc.
Bereidingswijze:
- Bij gebruik van een pizzasteen in de oven: Verwarm de oven voor op de hoogste mogelijke graden, minimaal een uur van tevoren. Leg de steen in de koude oven en laat de steen zo wennen aan de temperatuur. Bij te grote temperatuurschommelingen knapt de steen kapot.
- Maak de saus door het blikje pelati tomaten fijn te malen in een blender of met een staafmixer. Voeg zo nodig zout en eventueel Italiaanse kruiden toe.
- Bestuif het werkblad met bloem en leg de gerezen deegbol erop. Vorm een pizzabodem met je handen door het uit te stretchen. (lukt dit niet of scheurt je deeg gebruik dan een deegroller, sorry Italianen!)
- Schep de saus in het midden van de pizza en verdeel het over de pizza.
- Verdeel de kaas over de pizza
- Verdeel je beleg over de pizza
- Bak de pizza af in een pizzaoven of op een pizzasteen. Dit duurt 2 tot 7 minuten.
- Serveer de pizza op een houten plank (in verband met de stoom wat hierin kan ontsnappen, anders krijg je een zachte bodem)
De tomatensaus die je hiervoor gemaakt heb kun je ook gebruiken bij spaghetti of lasagne. Ook kun je de saus goed invriezen en later weer gebruiken.